Låt livet leka

För oss är leken allt. Under 130 år har den utvecklat oss som företag. Och som människor. Vår ambition är inte bara att tillverka leksaker som håller för generationer. Vi tror att det är viktigt att berika barndomen, liksom resten av livet. Den dagen vi slutar leka, slutar vi att utvecklas. Och den dagen vi slutar att vara barn, slutar vi att vara människor.

Därför vill vi fira barnet inom oss alla. Inte bara det vi en gång var, utan det vi alltid kommer att vara. Det som gör att vi kan möta varandra bortom alla krav, det som låter nyfikenheten ta nästa steg, som har fantasi att inte se en grå dag. Barnet som visar vägen till en livsviktig frihet.

Vi vill inte fira hur gamla vi blir.
Vi vill fira att vi aldrig slutar vara barn.


Let a 5 year old decide
Vikten av att leka.

Lek och kreativitet är av central betydelse, inte bara för oss på BRIO. Det finns bevis för att lek är grundläggande för att stödja en rad intellektuella, emotionella och sociala förmågor hos barn. Till exempel är leken ett avgörande bidrag till barns utveckling av språk och sin förmåga att kontrollera sina kognitiva och emotionella processer. Ganska viktiga saker.

Ny forskning visar dock att den kreativa leken har blivit allt mer åsidosatt i dagens samhälle. Därför vill vi fira 130 år av lek snarare än hur gamla vi är som företag. Redan i november förra

året tjuvstartade vi genom att tilldela Dr. David Whitebread, forskningsstipendiet BRIO Prize för sin forskning kring betydelsen av lek och kreativitet i barns utveckling. BRIO Prize delas ut av Lennart Ivarssons Stipendiefond antingen till en meriterad forskare inom barn- och ungdomsforskning eller till en välgörenhetsorganisation som gör viktiga insatser för barn och ungdomar. Detta var 20:e gången vi delade ut priset. Och om vi får leka med tanken, kommer vi aldrig att sluta.

Läs mer om David Whitebreads forskning och BRIO Prize.